Kuvaus
Rajat ovat terveen ja tasapainoisen elämän edellytys. Rajojen sisäpuolella ovat ne asiat, joista me olemme vastuussa. Henkilökohtaiset rajat määrittelevät sen, keitä me olemme ja keitä me emme ole. Ne vaikuttavat kaikkiin elämämme alueisiin:
1) Fyysiset rajat määrittelevät sen, kuka saa koskea meitä ja millaisessa tilanteessa kosketus on luvallista.
2) Älylliset rajat antavat meille vapauden omiin mielipiteisiin ja ajatuksiin.
3) Tunne-elämän rajat auttavat meitä ottamaan vastuun tunteidemme käsittelystä ja irrottautumaan toisten haitallisista ja manipuloivista tunteista.
4) Hengelliset rajat auttavat meitä erottamaan Jumalan tahdon omastamme ja vaikuttavat tuoreena kunnioituksena Luojaamme kohtaan.
Joskus kristityt keskittyvät antamaan, olemaan rakastavia ja epäitsekkäitä, mutta unohtavat omat rajansa ja rajoitteensa. Kun heitä muistutetaan rajojen asettamisen puutteesta, he kysyvät:
Voinko asettaa rajat ja olla siitä huolimatta rakastava?
Mihin minun on oikeus vetää rajat?
Entä jos läheiseni loukkaantuu, kun asetan heille rajat?
Kuinka vastaan, kun minulta pyydetään aikaa, rakkautta, työpanosta tai rahaa?
Eikö rajojen asettaminen ole itsekästä?
Miksi tunnen syyllisyyttä ja pelkoa, kun harkitsen rajojen asettamista?
Henry Cloud ja John Townsend antavat raamatullisia vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin. He auttavat meitä asettamaan terveitä rajoja vanhemmillemme, lapsillemme, ystävillemme, työkavereillemme ja jopa meille itsellemmekin.
Rajat-kirjalla on ollut valtava vaikutus omaan ja vaimoni elämään. Kiitämme Herraa John Towsendin ja Henry Cloudin kaltaisista miehistä, jotka laittavat ammattitaitonsa ja viisautensa peliin auttaakseen niin monia meitä, jotka olemme haavoittuneita. Rajat-kirja ei anna väliaikaista helpotusta vaan ohjaa ihmisen Jumalan luo, joka on todellinen parantajamme. — Dave Dravecky, kirjailija, luennoitsija, Outreach of Hope -järjestön perustaja
Lukiessani Rajat-kirjaa, en voinut välttyä ajatukselta, että elämäni olisi ollut aivan erilaista ja paljon parempaa, jos olisin lukenut kirjan aikaisemmin. — Bill Hybels, Willow Creek Community Church -seurakunnan perustaja
Rajat määrittelevät kaiken jalkapallokentistä aina maiden rajoihin asti. Tästä huolimatta kulttuuriimme on sisäänkirjoitettu ajatus, että ihmisten välisissä suhteissa rajoja voi rikkoa ilman suurempia seurauksia. Cloud ja Townsend tutkivat tämän virheellisen ajatuksen aiheuttamia vahinkoja ja viitoittavat tietä takaisin terveempään ajatteluun. — Cal Thomas, kolumnisti
Ote kirjasta:
Fyysisessä maailmassa aita tai jokin muu rakennelma osoittaa, missä raja kulkee. Henkisessä todellisuudessa aidat ovat näkymättömiä. Hyviä suoja-aitoja voidaan rakentaa sanoilla.
Tärkein rajoja luova sana on ei. Se kertoo toisille, että olet olemassa heistä erillisenä ja hallitset itse itseäsi. Selvä kieltäminen – kuten myös myöntäminen – on koko Raamatun läpi kulkeva teema (Matt. 5:37, Jaak. 5:12).
Ei on sana, joka sisältää vastakkainasettelun. Raamatun mukaan rakastamilleen ihmisille on osattava sanoa esimerkiksi: ”Ei, tuo ei ole oikein. En osallistu siihen.” Ei-sana on tärkeä myös silloin, kun asetetaan rajoja väärälle kohtelulle. Monet raamatunkohdat kehottavat kieltämään muita kohtelemasta itseä väärin (Matt. 18:15–20).
Raamatussa myös varoitetaan antamasta ”vastahakoisesti” tai ”pakosta” (2. Kor. 9:7). Jos rajat ovat heikot, on vaikea sanoa ”ei” toisten painostukselle, vaatimuksille, kontrolloinnille tai todellisille tarpeille. Moni pelkää kieltäytyessään vaarantavansa koko ihmissuhteen ja siksi myöntyy passiivisesti mutta katkeroituu mielessään. Painostus voi tulla ulkopuolelta mutta myös omista tunteista, jotka kertovat, että jotakin ”pitäisi” tehdä. Ellei kykene vastustamaan ulkoisia tai sisäisiä paineita, menettää oman yksityisalueensa hallinnan eikä pääse nauttimaan itsemääräämisoikeuden hedelmistä.
Sanat määrittävät yksityisalueen myös silloin, kun niillä kerrotaan tunteista, aikomuksista tai siitä, mistä ei pidä. Toisten on vaikea tietää rajoja, jos niitä ei määritellä sanoilla. Jumalakin tekee niin, kun Hän ilmoittaa, mistä Hän pitää ja mitä Hän vihaa, tai kertoessaan mitä Hän tekee ja mitä Hän ei tee. Sanat auttavat toisia tietämään oman asennoitumisen ja saamaan tuntuman niistä ”reunoista”, joista henkilö voidaan tunnistaa. ”En pidä siitä, että huudat minulle!” antaa toiselle selvän viestin siitä, miten kanssamme tulee toimia ja mitkä oman alueemme järjestyssäännöt ovat.
Lue tästä lisää englannin kielisiltä sivuilta.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.